Fôringa viktig for å førebyggja klauvsjukdomar

Sur vom gjev auka risiko for forfangenheit.

Klauv- og leddsjukdommar er nokon av dei vanlegaste produksjonssjukdomane i Noreg. I 80–95 prosent av tilfelle med haltheit er klauvsjukdomar årsaka. Halte dyr har vist lågare fôropptak og færre besøk i mjølkerobot og dermed fare for lågare mjølkeyting. I bacheloroppgåva mi ved NMBU undersøkte eg korleis ulike kraftfôrnivå påverka klauvhelsa hos norske mjølkekyr. Funna underbyggjer råda om å unngå for høg andel kraftfôr i fôrrasjonen, og å velje ei kraftfôrblanding som gjev som gjev låg vombelastning og mindre risiko for sur vom.

Les hele artikkelen fra Buskap 7/2023 HER

Siste nytt

Kan vi bremse digital dermatitt?

Bilde …

Prosjektet «Smittsomme klauvsjukdommer i Vestlandet Nord» ble startet for å se om det var mulig å bremse spredningen av digital dermatitt (DD).

Er vi nøyaktige nok i kvigeoppdrettet?

Bilde …

I dagens situasjon med økt behov for melk og underskudd på drektige kviger i markedet er det viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til kvigeoppdrettet.

Nye muligheter ved bruksdyrkryssing

Bilde …

Økonomisk blir det endå meir å hente på bruksdyrkryssing frå nyttår. Men kva slags rase og sædtype skal du bruke?

Antibiotikaresistente bakterier – fra fjøs til folkehelse

Bilde …

Antibiotikaresistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. For å beholde den gunstige situasjonen vi har i Norge, må vi holde forbruket av antibiotika på et lavest mulig nivå samtidig som vi forebygger at antibiotikaresistente bakterier får etablere seg i husdyrpopulasjonen.

75 prosent av danske fjøs har hatt blåtungesmitte

Bilde …

Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.